Ofte stillede spørgsmål

FAQ -Ofte stillede spørgsmål -

Nedenstående spørgsmål og svar er baseret på de spørgsmål bestyrelsen løbende får. Du er altid velkommen til at skrive til info@helle-energi.dk med yderligere spørgsmål eller uddybning. 

 

Hvad skal jeg gøre hvis jeg ønsker at tilmelde til fjernvarme ?

Kontakt os enten telefonisk (se kontaktpersoner nedenstående) eller på mail

kontrakt@helle-energi.dk så hjælper Helle Energi med udfyldelse af tilmeldingsdokumenter.

BEMÆRK – kampagnen med ”Tilslutning til kr. 0,- uden penge op af lommen” er fortsat gældende men den udløber efterhånden som Helle Energi påbegynder at grave rør ned i de respektive byer / gader.

Hold derfor godt øje med hvad der sker i dit lokalområde. Helle Energi informere løbende via hjemmeside, facebook og nyhedsbreve via mail.

Hvad bliver mine årlige omkostninger for fjernvarme ?

Det er meget individuelt og afhænger selvsagt af flere faktorer, men på vores hjemmeside kan du prøve vores ”Prisberegner” og indtaste dit nuværende årlige forbrug og derved få en vejledende pris. Prisberegner findes under afsnittet ”Fjernvarme på vej”.

 Du er også velkommen til at kontakte os så vil vi hjælpe dig med at lave en præcis beregning.

Hvordan opgøres mit faste bidrag (Effektbidrag)?

I forbindelse med kontraktskrivning har Helle Energi efterspurgt det samlede opvarmede areal på boligen. Dette vil blive udgangspunktet for effektbidraget i henhold til takstbladet, men Helle Energi vil ligesom andre fjernvarmeselskaber også se på BBR oplysningerne for at være sikre på det korrekte antal m2 er angivet i kontrakten. Kontrakterne kan blive korrigeret i henhold til BBR, men det vil altid blive i enighed med kunden.

Er prisen på fjernvarme steget i forhold til 2023 takstblad ?

Ja, udgiften til opvarmning af et ”standardhus” (130 m2, 18,1 MWh) fra vores første estimat i 2023 og til nu i 2025 er øget fra kr. 19.705,- til kr. 22.063,- inkl. moms.

Det er en stigning på ca. 12% og er baseret på de indkomne tilbud på projektets etablering.

Helle Energi har hele tiden meldt ud at såfremt en evt. stigning ville være over 20% så ville Helle Energi genoverveje projektet med forbrugernes tilsagn om fortsat tilslutning og ellers ville Helle Energi fortsætte forløbet. Med 2025 prisniveau er Helle Energi fortsat blandt de billigste varmeværker i Varde Kommune.

Har Helle Energi har ændret på aftalevilkår – det ser ud til at tilslutning til kr. 0,- ikke gælder alligevel?

Nej, Helle Energi har ikke ændret på aftalevilkår men Helle Energi har dels ændret på afregningsmodellen og lavet den mere retfærdig for alle, samt åbnet for en mulighed om frivillig up-front betaling af tilslutningsbidrag.

Uddybende forklaring:

På alle informationsmøder og i materiale er nævnt ”Tilslutning til kr. 0,- uden penge op af lommen”, fulgt op med forklaring om at ”intet koster gratis – udgiften er indregnet i den samlede varmepris”.

Specifikt gælder det de angivne 15 m stikledning i muligt tracé – og omkostningen for denne del har været indregnet i det faste bidrag (effektbidraget) som var prissat til kr. 32,- / m2 bolig.

Prisen for disse stikledninger viser sig ved indhentning af endelige tilbud at være noget dyrere end tidligere budget – det kan også ses ved at sammenligne enhedspriserne for stikledning på vores 2 takstblade (hhv. kr. 1.250,- /m vs. kr. 1.625,- /m) – dette er en af årsagerne til den samlede prisstigning på 12%.

Da alle skal have stikledninger uanset areal af bolig, så synes Helle Energi det er mest retfærdigt at ændre afregningsmodellen så denne udgift ikke afregnes efter m2 bolig men i stedet til et fast tilslutningsbidrag på kr. 2.210,- inkl. moms. Som alternativ ville effektbidraget blive øget til ca.

kr. 49,- / m2 og de største boliger ville komme til at betale en højere pris for samme leverance.

 

Den frivillige afregningsmodel med up-front betaling af tilslutningsbidrag på kr. 47.000,- inkl. moms er et tilbud som nogle tidligere har efterspurgt. Hvis man vælger denne model så skal man ikke betale den årlige udgift på kr. 2.210,- inkl. moms

Det er som sagt frivilligt og et alternativ til ”Tilslutning til kr. 0,- uden penge op af lommen”.

Kontakt os hvis den frivillige afregningsmodel ønskes.

Min nuværende varmekilde er gået i stykker – hvad skal jeg gøre indtil der kommer fjernvarme?

Kontakt gerne din normale VVS-installatør og kontakt ligeledes Helle Energi så vil Helle Energi sammen hjælpe dig og finde en midlertidig løsning, der kan opretholde din varmeforsyning. I Takstbladet 2025 er vilkår beskrevet i afsnittet ”Midlertidig varmeforsyning”

Hvor meget koster den indvendige installation?

Helle Energi tilbyder fast abonnement på indvendig unit. 

Efter tilslutningsbidrag er betalt, vil installationen af unit dække følgende: 

 

– Indkøb af fjernvarmeunit

– Nedtagning og bortskaffelse af nuværende installation

– Afpropning af gas

– Installation af ny unit

– Tilpasning og indregulering af anlæg

For yderligere detaljer henvises der til vores Takstblad

Takster

Hvor meget skal der graves op i min have?

Der er klare regler, vi skal følge, når vi etablerer fjernvarme. Herunder, hvordan vi skal reetablere efter gravearbejdet. Udgangspunktet er, at vi skal efterlade det hele i samme stand, som da vi kom.

Hvor meget fylder fjernvarmeuniten?

En unit kan være i et standardskab på 800*540*360 mm. Installationen etableres med færrest mulige gener for dig.

Sammen vælger vi den bedste løsning for dig.

Hvordan hæfter vi som medlemmer/forbrugere?

I et a.m.b.a er der ingen forbrugerhæftelser, men når selskabet er stiftet, og den første generalforsamling skal afholdes vil det være naturligt at aftale regler for tilmelding og udmelding. Her kan f.eks. aftales, at der skal betales et beløb, hvis man melder sig ud svarende til den gratis tilslutning minus de afskrivninger, der er foretaget.

Hvordan ser en installation i huset ud?

Via nedenstående link kan du se en typisk fjernvarmeunit. Kort bekrevet indeholder uniten 2 vekslere, en der forsyner med varme til huset, og en der producerer brugsvand til vaske og brusere. Der er 2 væsentlige fordele ved at bruge denne type:

Husets varme og det store klimanet er adskilt fra hinanden, så vi undgår brud i det enkelte hus, som følge at trykforskelle.
Du kan få alt det varme vand, du har brug for, og så længe du ønsker, da du ikke er begrænset af indholdet i en beholder.

https://fortes-es.dk/wp-content/uploads/sites/6/2020/03/Datablad-HomeHeat-VX-unit.pdf

Sammenligning af nuværende og fremtidig varmeudgift? (Gas)

Vi hjælpe dig gerne med en varmeberegning.

Du er altid velkommen til at prøve vores vejledende prisberegninger: 

Beregn din pris

I din nuværende varmeregning tager vi udgangspunkt 4 elementer: Gaspris, distribution, service og afskrivning af dit anlæg.
Hvis du vil sammenligne med den pris, der fremgår af din regning, skal du derfor tillægge distribution (fremgår af særskilt regning fra Evida), serviceaftale (typisk kr. 2000 pr. år), evt. reservedele i forbindelse med service og til sidst afskrivning, hvilket betyder den pris, du har betalt eller skal betale for nyt gasfyr, fordelt ud på det antal år, fyret kan holde.

I din fremtidige regning ved fjernvarme indgår ligeledes 4 elementer: varmeforbrug, fast afgift pr. m2, målerleje og abonnement på unit.

Hvornår nedgraves fjernvarmen til min by og gade?

Helle Energi har ikke direkte indflydelse på hvor og hvornår der graves, men du kan altid finde den overordnede plan på hjemmesiden helle-energi.dk. Det er Helle Energi’s entreprenør der præcist ved hvornår der nedgraves rør i gaderne. De skal gerne tage kontakt til jer via flyer i postkasse før gravearbejdet starter og tage kontakt til jer i forbindelse med nedgravning af rør på jeres matrikel og eventuelle ønsker til placering af indføringsskab og andre hensyn.

Er der fare for at Helle Energis projekt ender som andre dårlige projekter?

Helle Energi mærker selvfølgelig også at tilliden til fjernvarmesektoren generelt lider et knæk som følge af få, meget kontroversielle, sager rundt om i landet – og i tillæg til det, skaber en meget uklar politisk formidling tvivl om fortsat anvendelse af naturgas og biogas til vores boligopvarmning.

Alle vores priser og vilkår godkendes af Forsyningstilsynet og Helle Energi skal også sikre, at de er kostægte. Det foretager Forsyningstilsynet kontrol af, hvor de blandt andet vurderer om man som forbruger opnår samme rettigheder uanset størrelse af ens bolig. 

Forbrugernes tillid opnår Helle Energi kun ved at være transparente og troværdige, og derfor ønsker Helle Energi om nogen, et resultat som er til fælles gavn og værdi for vores lokalsamfund. Jo flere Helle Energi tilslutter til fjernvarmen og bidrager til fællesskabet jo mere robuste og effektive vil Helle Energi blive.

Helle Energi gør alt for at informere bredt og gennemsigtigt - Det tror vi på er den rigtige tilgang.

Hvordan ser den gæld ud som Helle Energi har når alle byer er koblet på nu i forhold til indkomne tilbud og kontrakter vs. det anlægsbudget som dannede grundlag for det oprindelige projekt ?

Det anlægsbudget som blev udarbejdet tilbage i 2023 og som Helle Energi har modtaget en kommunegaranti på (Varde Kommune stiller sikkerhed mod en garantiprovision) var samlet set på kr. 326,6 mio. excl. moms.

Det er fortsat vores budgetramme og Helle Energi afholder løbende opfølgningsmøder med Varde Kommune for at informere om overholdelse af / afvigelser til budgettet.

I hele vores kontraktforhandlingsforløb med de bydende entreprenører har Helle Energi haft fuld fokus på overholdelse af budget – både i forhold til finansieringsramme men også i forhold til den endelige varmepris, Helle Energi som forbrugere kommer til at afregne efter.

Det betyder at Helle Energi desværre ikke har kunnet få alt hvad Helle Energi har peget på og ønsket men Helle Energi har heldigvis haft rigtig god dialog med entreprenørerne og ligeledes sparring med kollegaer i branchen så Helle Energi har sikret os, at Helle Energi teknisk set vil få nogle rigtig gode effektive, fleksible og holdbare løsninger, som sikrer os et fremtidsorienteret fundament.

Så svaret på, om gældsætningen har ændret sig i forhold til da der er indgået aftale om tilslutning til fjernvarme er : Nej.

På takstblad fra 2023 er angivet, at ” For Lavenergihuse gives der rabat efter nærmere aftale” men det fremgår ikke af takstblad for 2025 – hvor blev den rabat af ?

At give rabat på effektbidraget og/eller tilslutningsbidraget til lavenergihuse har været praksis for mange varmeværker i flere år. At der kan gives rabat til lavenergihuse skyldes at disse boliger ikke har samme varmebehov som ikke lavenergihuse og derfor anses disse boliger ikke at belaste rørledningerne i gadenettet på samme vis som andre boliger. At der er forskel i boligernes varmebehov er netop en af årsagerne til at effektbidrag beregnes efter m2 så de store boliger betaler en større andel af rørledningsnettet end mindre boliger.

I forbindelse med den reviderede definition på et ”standardhus” jævnfør fakta beskrivelserne i indledningen af dette dokument, pågår i øjeblikket en del analyse arbejde og dataindsamling om boligers varmebehov – faktisk viser det sig at varmtvandsforbruget er meget definerende for en boligs maksimale energibehov – og det er jo umiddelbart ens uanset boligens areal eller isoleringstilstand.

Dette område er meget nyt for os og Helle Energi har derfor behov for at få yderligere vejledning fra Dansk Fjernvarme. Når Helle Energi opdaterer det næste takstblad så vil Helle Energi angive følgende ”For Lavenergihuse kan der gives rabat efter nærmere aftale” – og det må så baseres på et for os, bedre vidensgrundlag.

Jeg har fortrudt min tilmelding og vil gerne framelde – er det muligt ?

 

Ja, men principielt har Helle Energi indgået en bindende aftale, og ved framelding vil man normalt være underlagt de gældende udtrædelsesvilkår – men Helle Energi ønsker omvendt heller ikke at presse nogen ind som ikke ønsker fællesskabet.  Henvendelse sker på mail til kontrakt@helle-energi.dk.

Husk dog på, at tilslutningsvilkår ikke bliver mere fordelagtig end de er nu – man kan altid tilmelde sig og Helle Energi vil altid gerne have flere forbrugere tilsluttet hvis det er indenfor vores forsyningsområde.

Jeg har et bygge eller ombygningsprojekt og vil gerne tilsluttes til fjernvarme – kan jeg få lagt et ”tomrør” ind gennem sokkel og undgå et udvendigt fjernvarmeskab ?

Ja det kan du, Helle Energi har indføringsbøjninger på lager som kan afhentes hos os i Nordenskov efter nærmere aftale. Helle Energi har også en tegning som angiver hvordan indføringsbøjningen skal installeres.